Vergroot je bewustzijn rondom sociale veiligheid in 2 modules
Leiderschap en Sociale Veiligheid bestaat uit 2 modules, verdeeld over 4 dagen. Voordat je aan dit programma begint, heb je een intakegesprek met een van onze trainers. Tussen de modules zal er een intervisiemoment plaatsvinden en de training wordt afgesloten met een terugkomdag.
Tijdens de training kies je – naast een buddy binnen de leergroep – ook een buddy binnen jouw organisatie die je helpt om je plannen en voornemens ten uitvoer te brengen en de olievlek van bewustzijn in gang te zetten.
Intakegesprek
Tijdens het online intakegesprek formuleer je samen met een van de trainers jouw leervraag. Na de intake zal je je voorbereiden op de eerste module aan de hand van twee opdrachten die je van de trainers mee krijgt.
Module 1: Wat is mijn relatie tot het thema ‘sociale veiligheid’? (2 dagen)
In deze module ga je aan de slag met bewustwording rondom het thema sociale veiligheid. Zelfkennis geeft je bewustzijn op welke manier dit thema jou mogelijk kan raken als persoon. Hierdoor word je in de praktijk minder snel van je stuk gebracht en kun je bewuster kiezen voor constructief gedrag.
- Word bewust van jouw biografie ten aanzien van macht en onmacht
- Onderzoek je coping strategieën die ervoor zorgen dat jij je ‘bij machte’ blijft voelen
- Ervaar de (groeps)dynamiek van grenzen en wat ervoor nodig is om anderen aan te spreken wanneer grenzen worden overschreden
Tussen de modules: intervisie
Reflecteer met je leergroep op casuïstiek uit jullie praktijk rondom het thema grensoverschrijdend gedrag en help elkaar verder.
Module 2: Wat kan ik doen in mijn organisatie rondom het thema ‘sociale veiligheid’? (2 dagen)
In deze module leer je over verschillende oorzaken en risicofactoren van machtsongelijkheid en machtsmisbruik, zoals arbeidsverhoudingen, arbeidsvoorwaarden, genderongelijkheid en verschillen tussen groepen.
- Ontdek hoe je signalen van grensoverschrijdend gedrag in je organisatie kan herkennen
- Verken wat jij kunt voorbereiden in je organisatie om goed om te gaan met meldingen van grensoverschrijdend gedrag (op basis van de handreiking van de Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld)
- Vergroot je vaardigheden om het gesprek te voeren met betrokkenen bij een incident van grensoverschrijdend gedrag
Terugkommiddag en avond met afsluitend diner
Tijdens de terugkommiddag reflecteer je op de vraag: waar ben jij je bewuster van geworden als leider en hoe ga jij richting geven aan de toekomst van het thema ‘sociale veiligheid’ binnen je organisatie? Wat zijn je inzichten, voornemens en wat wordt je volgende stap? Tijdens de avond inspireer je je mededeelnemers en iemand uit je organisatie met je leerwinst en plannen voor de toekomst tijdens een afsluitend diner.
Studiebelasting
Naast de opleidingsdagen zoals vermeld, dien je rekening te houden met een extra studiebelasting van ongeveer 3-8% van de duur van de gehele opleiding. De studiebelasting bestaat over het algemeen uit huiswerkopdrachten en/of reflectieopdrachten ter voorbereiding op de volgende module.
Tip: alles uit je training halen? Blijf overnachten!
Blijven slapen geeft gegarandeerd een verdieping aan de trainingservaring. Zo kun je alles wat je tijdens de training leert rustig op je laten inwerken. Bovendien kun je je ervaringen met andere deelnemers delen. Onze comfortabele hotelkamers zijn gewoon op onze trainingslocaties. In de prachtige, bosrijke omgeving of bij de ruisende zee kom je helemaal tot rust. Je reserveert de overnachtingen via het inschrijfformulier.
Coaching &Co: meer verdieping na jouw training
Wil je na jouw training verder leren? Schrijf je dan in voor Coaching &Co. Daarmee gaat jouw leerproces ook na de training door. Zo breng je jezelf en jouw organisatie verder!