1. Definieer werkplezier
Wat de een leuk vindt, is horror voor de ander. Vraag eerst aan jouw werknemers wat voor hen hun werkplezier bepaalt. Maak daar een lijstje van. Zo vindt de één misschien creativiteit belangrijk, de ander vrijheid of autonomie. Weer een ander vindt zijn werk pas leuk als hij meer salaris verdient. Maak concreet wat dit betekent in hun gedrag, en wat je van elkaar verwacht op het werk.
Schrijf vervolgens op wat bij jou en je medewerkers géén werkplezier oplevert. Geen invloed kunnen uitoefenen bijvoorbeeld. Altijd maar eerst toestemming vragen aan de manager. Het gevoel hebben onzichtbaar te zijn in de organisatie. Maak vervolgens een teamafspraak om het lijstje ‘geen werkplezier’ zo kort mogelijk te maken. Bedenk met elkaar wat voor acties daarbij horen om bijvoorbeeld de nummer 1 – ‘te lang of te veel vergaderen’ - van de lijst te halen.
2. Maak duidelijk wat de kernwaarden zijn van het bedrijf
Iedere onderneming heeft kernwaarden: dat wat het belangrijkst is binnen de organisatie en wat richting geeft aan het handelen van een bedrijf. Zo zijn de kernwaarden van Coolblue bijvoorbeeld: eerlijke vergoedingen, transparantie, bereikbaarheid en altijd je beloftes waarmaken. Heineken: respect, plezier en een passie voor kwaliteit. Moedig, betrouwbaar, verbindend en integer zijn de kernwaarden van de politie. Wat zijn die van jou?
3. Check of de kernwaarden terugkomen op de werkvloer
De truc is nu te onderzoeken hoe de kernwaarden zich verhouden in je bedrijf. Staan je medewerkers achter de kernwaarden? Maar ook: hoe zie je de kernwaarden terug op de werkvloer, in de dagelijkse praktijk?
Stel dat een van de kernwaarden van een bedrijf ‘klanttevredenheid’ is. Vele mensen denken dat dit alleen een aangelegenheid is voor sales, maar niets is minder waar. De afdeling administratie bijvoorbeeld levert ook een belangrijke bijdrage aan de klanttevredenheid – al is dat bij veel medewerkers niet altijd even duidelijk. Maak dat dus concreet. De administratief medewerker die dagelijks facturen verstuurt naar klanten heeft geen idee hoe hij daarmee bijdraagt aan de klanttevredenheid.
Terwijl juíst hij een belangrijke rol speelt: als hij mensen goed te woord staat over de facturen en die correct afhandelt, levert hij een tevreden klant af. Zo kan hij een bedrijf van te voren bellen om aan te geven dat er een factuur komt, of om te checken of een factuur goed is aangekomen. Vaak verdwalen facturen namelijk intern. De medewerker kan nabellen wanneer een rekening nog niet is voldaan, achterhalen wat de reden is, in plaats van meteen een aanmaning op de post doen. Ook dat zal de klant waarderen.
Denk samen met je team na over hoe je – in dit geval – kunt zorgen voor meer tevreden klanten, en maak samen afspraken over hoe jullie dat kunnen realiseren. De uitkomst verhoogt niet alleen de klanttevredenheid, je medewerker ziet ook duidelijk zijn of haar rol in de organisatie, en wat zijn of haar bijdrage is in het gemeenschappelijk doel.
4. Zorg voor meer ondernemerschap bij je medewerkers
Volgens adviesbureau Gallup voelt 70 procent van de werknemers in Nederland zich niet betrokken bij hun werk. Dit leidt tot stress en wantrouwen op de werkvloer en tot ziekteverzuim. De kosten daarvan worden geschat op 15 miljard euro.
Je betrokken voelen heeft te maken met eigenaarschap, met invloed kunnen uitoefenen op het werk. Daar kun je als ondernemer voor zorgen. Door vertrouwen en verantwoordelijkheid te geven aan je medewerkers. Dat kan ook in praktische zaken liggen. Geef bijvoorbeeld de medewerkers van de afdeling Klachtafhandeling een budget van zo’n 500 euro om de klacht direct af te handelen zodat ze niet eerst langs de manager hoeven te gaan voor toestemming.
Medewerkers die intrinsiek gemotiveerd zijn laten ook goede resultaten zien. Een gezonde financiële basis kan niet zonder een goede bedrijfscultuur. Je wilt dat mensen meer betrokken zijn bij waar het bedrijf voor staat. En dat is nu de basis voor werkplezier.
Door programmamaker en trainer Jolanda van der Veen en Wendy van Kouwenhoven (trainer bij Delivering Happiness).
Bron: Sprout.nl