Strukton Civiel bestaat uit een aantal bedrijven voor infrastructuuroplossingen. De projectmanagers en projectverantwoordelijken uit de verschillende disciplines werken zeer zelfstandig aan grote en langdurige projecten, gekoppeld aan forse budgetten. Veel tijd om informatie uit te wisselen is er dan niet. Om de efficiëntie te verbeteren koos Strukton er voor om deze medewerkers een intervisietraject te laten volgen onder leiding van de Baak.
Marcel Vader, manager P&O bij Strukton Civiel: “Volgens ons is het belangrijk deze mensen met enige regelmaat uit hun zeer hectische werkomgeving te halen, om in een andere rustige omgeving met elkaar over hun vak te praten en de dingen die je daar in tegenkomt. Anders dan bij een borrel of een vergadering worden er dan onder begeleiding de echte belangrijke dingen boven tafel gehaald. Door kennis van elkaars wereld te delen leert men van elkaars oplossingen. Daardoor gaan we efficiënter werken en weten mensen ook buiten de intervisie elkaar te vinden wanneer ze met een probleem zitten. Zo’n probleem kan van technische aard zijn, of over medewerkers, klanten of projectmanagement gaan. Het is zonde wanneer iedereen los van elkaar steeds opnieuw het wiel uit moet vinden. Wij hebben gekozen voor de vorm van intervisie omdat dan op basis van gelijkwaardigheid en veiligheid alles gedeeld kan worden. We wilden een praktische toepassing, niets klassikaals of in de boeken duiken."
Resultaten
"Ik hoor van de deelnemers dat ze zeer content zijn over het vergroten van hun netwerk binnen Strukton. Ze vinden elkaar makkelijker om vragen te stellen en ze herkennen hun problemen en uitdagingen bij anderen. Ze leren er feedback geven en krijgen, wat zelfinzicht vergroot en je dus effectiever wordt. Intervisie gaat volgens mij ook over het leren kijken met een onafhankelijke blik, je gaat even boven de situatie hangen. Je blijft wel kritisch, maar je stelt het hebben van een oordeel even uit. Je gaat dan anders in je werk staan. Ik hoor dat velen de intervisiemethodiek ook gebruiken met hun eigen medewerkers."
Van een bouwplaats naar de bossen
"De entourage werkt ook mee natuurlijk, je zou het bijna als retraite kunnen zien: van een bouwplaats even naar de bossen van de Baak te Driebergen. Omdat iedereen gelijkwaardig en verantwoordelijk is tijdens intervisie houdt men ook zelf de vinger aan de pols over de kwaliteit van de bijeenkomsten. Als bedrijf kan je nooit letterlijk zeggen of je je investering terugverdient, het is niet kwantificeerbaar. Echter zie ik ‘inefficiëntie’ als een van de grootste kostenposten van ons bedrijf. Wanneer je bij je mensen even de druk van de ketel haalt door ze af en toe ‘eruit’ te laten stappen, kan dat naar mijn idee voor hun welzijn en de processen zelf alleen maar gunstig zijn.
Kritisch meekijken en -denken
Toen ik hier begon als manager P&O liep dit traject al. Ik heb toen een inventarisatie gedaan naar het effect ervan, of het wel wat opbracht. Wij zijn toen met meerdere mensen, ook van de Baak, om de tafel gaan zitten om alles nog eens door te spreken. Wat mij opviel is dat de Baak echt de diepte in gaat, niet aan de oppervlakte blijft. Zij stellen goede vragen en kijken aandachtig en kritisch mee met wat er gaande is in ons bedrijf. Het heeft dan minder weg van een kunstje, wat voor mijn gevoel wel eens het geval is bij andere aanbieders. Ook waardeer ik dat de programmamaker Irina Bosman ons wel eens uitnodigt voor seminars of bijeenkomsten die onze blik op de Baak vergroten."
Heb je interesse in een maatwerk- of incompanytraject? Wil je in gesprek met één van onze experts over de ontwikkelingsmogelijkheden voor jouw organisatie? Neem voor meer informatie of advies vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs tel. 0343-556369 of mail ons met je vraag: advies@debaak.nl.