Hendrik Jan Bot, voormalig 'Head of Leadership Development' bij Nationale Nederlanden Verzekeren, en Rutger Slump, programmamanager bij de Baak, ontwikkelden het programma 'Daring Innovation'. Daarmee leren jonge talentvolle medewerkers zelf het initiatief te nemen en worden ze gemotiveerd om aan de slag te gaan met hun eigen verbeterinitiatieven. Dit programma is meer dan alleen een training: het is een vliegwiel om het verandervermogen van een hele organisatie te vergroten.
Werkend leren in praktijk
Wat maakt dit programma zo bijzonder?
Bot: "Allereerst de opdracht: een programma ontwikkelen over vernieuwing en co-creatie dat diezelfde vernieuwing en co-creatie tegelijkertijd in praktijk brengt. Het zal niet vaak voorkomen dat een opdracht wordt gegeven om een programma te ontwikkelen en aan te tonen dat dit programma ook toegevoegde waarde biedt. Het is vaak veel veiliger om bestaande programma’s uit te laten voeren waarbij uit eerdere ervaringen blijkt wat ze opleveren. Dit programma leverde meer op dan verwacht.
Daarnaast is de insteek bijzonder: leren door doen. Belangrijkste voorwaarde om aan het programma deel te kunnen nemen is dat deelnemers daadwerkelijk een vernieuwings- of verbeterinitiatief formuleren waarmee ze aan de slag gaan. Het programma levert daarmee ook tastbare resultaten en is meer dan een training: het is werkend leren, samen met andere partijen binnen de organisatie.
Tenslotte de inhoud: een combinatie van de eigen leervraag, een korte assessment op de eigen verander cultuur, het gebruik van improvisatie-oefeningen uit het theater om te leren samenwerken, en een beproefde systematische benadering: design thinking. Juist die combinatie maakt dat het programma persoonlijk wordt, direct bijdraagt aan het eigen presteren en deelnemers enthousiasmeert om aan de slag te gaan."
Dingen anders durven doen wérkt
Hoe beleven deelnemers het programma?
"Als energiebron. Het maakt ze enthousiast om dingen uit te proberen. Om samen met gebruikers te vernieuwen en door te ontwikkelen. Om hetzelfde vraagstuk opnieuw te ontdekken door de ogen van de gebruiker. Het stimuleert ze creatief te zijn en dingen anders te doen."
Is het programma daarmee per definitie succesvol?
"Niet op voorhand. Natuurlijk lopen deelnemers aan tegen de beperkingen in hun eigen werkomgeving. Weinig tijd, druk om andere dingen te doen, bedrijfswaarden die innovatie tegenhouden en managers die verandering niet echt ondersteunen. De deelnemers leren om dat te zien als randvoorwaarde bij het zelf dingen proberen. Dat is niet een beperking, maar een mogelijkheid om te kijken hoe ver je kunt gaan. Zo wordt iedere stap een stap dichterbij wat ook nog kan. En dat motiveert."
Werkt het vliegwiel?
"Na het succes van de pilot is inmiddels een nieuwe groep gestart met dit traject. Ook zijn we (in co-creatie met deelnemers en 'early adopters' van HR) gestart met het ontwikkelen van een platform voor vernieuwing in de organisatie. Het doel is om vernieuwers met elkaar in verbinding brengen, en de ondersteuning bieden die ze nodig hebben om van inzicht naar impact te komen. Het ‘buiten-gewone’ creëren. Dat kan zomaar nog heel leuk gaan worden!"
Jordy Veth, deelnemer en Program manager & Talentmanager bij Nationale Nederlanden:"Daring Innovation is voor mij veel meer geweest dan een opleiding. Het heeft ervoor gezorgd dat mijn mindset is veranderd, waardoor ik op een natuurlijke en constructieve manier om kan gaan met alle drempels die ik tegen kom. De kracht van de opleiding zat hem voor mij daarnaast in het complete pakket dat werd aangeboden: de opleidingsdagen, de online- opdrachten en het buddy- systeem."
Wij hebben inmiddels vele voorbeelden van succesvolle talentontwikkeling trajecten en traineeships.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Wil je weten of een incompany training geschikt is voor jouw organisatie? Onze adviseurs staan voor je klaar. Bel gerust voor meer informatie: 0343-556369 of mail naar advies@debaak.nl.