Starting Manager is een programma voor beginnende leidinggevenden binnen ING waarin resultaatgerichtheid en authenticiteit hand in hand gaan. Om een team strategisch te sturen en tot prestaties te laten komen moet je je medewerkers goed kunnen coachen. Dat gaat het beste als je jezelf als persoon goed kent en kunt neerzetten. Je eigenheid op een evenwichtige manier inzetten dus, binnen een redelijk op resultaatgerichte organisatie.
Peter Don, manager employability & learning, HR ING-Nederland: “Binnenkort gaat de 40e editie van start. Het is zorgvuldig ontwikkeld in overleg tussen de Baak, HR-ING, de directie en potentiële deelnemers. Al doende wordt het ook weer bijgesteld. De sterke punten van dit programma vind ik onder andere de zorgvuldige intake. Mensen moeten zich tot bepaalde hoogte wel laten zien in dit programma, niet iedereen wil zo ver gaan of heeft er de aanleg voor."
Je ‘open’ opstellen
"Een ander krachtig punt is dat er meteen in het begin gewerkt wordt aan het groepsproces waarin mensen zich ook naar elkaar toe kwetsbaar opstellen. Dat is soms heel spannend omdat verschillende groepsleden er anders inzitten. Hier is de rol van de begeleiders van groot belang. Als dit goed verloopt heeft dat veel impact op de rest van de training en op de werkverhoudingen daarna. Men zoekt elkaar makkelijker op en is meer open en eerlijk, en dus effectiever."
Actuele thema’s meenemen in het programma
"Wat ik mooi vind is dat de directie, de HR-top en directe leidinggevenden van de deelnemers er ook in participeren tijdens een topic-diner waar ideeën over actuele onderwerpen worden uitgewisseld. De maatschappij en hoe men tegen financiële instellingen aankijkt is natuurlijk enorm veranderd de laatste tijd. Vooral door de financiële crisis en de technologische ontwikkelingen op gebied van social media en internet. Ook de arbeidsmarkt maakt een omwenteling mee. Er is een grote uitstroom van babyboomers en minder grote instroom aan jonge mensen. Dat betekent vergrijzing. Binnenkort zijn het op de arbeidsmarkt niet de werkgevers maar de werknemers die de dominante rol hebben. De jongere generatie vraagt betekenisvol werk, autonomie, zelfstandigheid, en flexibiliteit over wanneer ze het werk doen en waar. En wat voor soort leiderschapsstijl past bij de jongeren? Dat maakt dat het vak van leidinggevende enorm veranderd is en nog meer gaat veranderen. Daar moet je iets mee om talenten te behouden en nieuwe aan te trekken. Zo’n topic-diner is een leerervaring voor alle aanwezigen.
Resultaten
Het rendement van opleidingen is een behoorlijk onontgonnen gebied. Ik zou niet kunnen zeggen wat het effect is op het bedrijfsresultaat. De deelnemers zijn tevreden over het programma. Ze zeggen er veel van te leren. Hun leidinggevenden zijn tevreden over hen. Het denken over aantoonbare positieve resultaten staat bij ons, maar niet alleen bij ons, in de kinderschoenen. Wij gaan vanuit de doelstellingen van een programma kijken of er een waarneembaar effect in de praktijk is en of dit effect groot genoeg is om het programma te continueren.. Ook de Baak zelf is daar mee bezig. Vormgeven hoe je dit kunt meten. In het hele traject ervaar ik de Baak als partner, we hebben een kort lijntje en weten wat er in elkaars bedrijven speelt. Dat is wat anders dan het bestellen van een opleiding. Flexibel zijn ze ook. Wegens een dubbele afspraak in mijn agenda heb ik eens een bosdag met mijn eigen team gecombineerd met een lesdag uit het programma. Na overleg met de docent hebben mijn team en de deelnemers elkaar gecoacht en getraind. Het was voor beiden een heel geslaagde middag.”
Heb je interesse in een maatwerk- of incompanytraject? Wil je in gesprek met één van onze experts over de ontwikkelingsmogelijkheden voor jouw organisatie? Neem voor meer informatie of advies vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs tel. 0343 55 63 69 of mail ons met je vraag: advies@debaak.nl.