BMC-groep, een grote speler op het gebied van adviseurs en interim managers in non-profit organsaties, besloot haar beginnende interim-managers op te leiden naar een wat steviger professioneel niveau.
Hans Schonewille, programmadirecteur HRD: “Het ging om ongeveer 180 interim-managers die nog geen grote verandermanagement-opdrachten gedaan hadden maar werkzaam waren op het gebied van ‘waarnemen van functies van andere managers’. Wij wilden hun professionele gedragsrepertoire, organisatie advieskennis, commerciële slimheid en ondernemerschap een flinke aanscherping geven."
Professionalisering en ondernemerschap
"In de 6 modules van 2 dagdelen kwamen algemene interim thema’s aan de orde zoals ‘hoe maak je contact’, ‘hoe ga je om met verbinden en afscheiden’, ‘hoe ga je om met veranderen’, ‘wat is je rol en wat doe en laat je daarin’. Daarnaast was er ook aandacht voor een commerciële kant: ‘hoe ga je om met hercontracteren en hoe presenteer je jezelf in deze rol? Dat gaat over Personal Branding: hoe blijf je wie je bent en maak je toch het verschil? Naast kennisoverdracht, diagnose stellen en acquireren was er in dit programma een constante onderstroom op diepere niveaus: reflecteren op je eigen bijdrage en handelen in de groep zelf maar ook daarbuiten. Action learning en intervisie zijn ingezet en vormden daarmee ook een belangrijk onderdeel van het leren."
Ons bedrijf heeft groepsdynamiek juist nodig
"Soms zit je als opdrachtgever aan het klassieke denken vast. De Baak stelde bijvoorbeeld voor om op donderdagavond met de groep al samen te komen, te dineren en dan een licht programmaonderdeel te doen om de volgende dag ‘goed’ van start te kunnen gaan. Dat is een behoorlijke kostenpost erbij, voor 2 uurtjes cursus, maar we zijn achteraf heel blij dat we dit gedaan hebben, want de groepsdynamische opbrengst was enorm. En juist voor een bedrijf waar de interim-managers altijd solo op opdracht zijn is dat onderlinge contact dus heel plezierig en ook nuttig omdat ze elkaar hierdoor ook weten elkaar te vinden voor raad en zakelijke aangelegenheden."
Rendement
De groepen waren zo samengesteld dat mensen uit verschillende beleidsvelden gemixt zaten. Sommige groepen komen nog steeds bij elkaar om ervaringen en adviezen uit te wisselen. Dat vind ik een geweldig rendement. Nu halen ze voor een klant een collega erbij om naar een vraagstuk te kijken waar ze zelf geen specialisatie in hebben. Vroeger kenden deze mensen elkaar amper. Daar begint entrepreneurschap ook. Hoe acteer je als medewerker van BMC. En neem je daar eigen initiatief in? Omdat bij de start van iedere groep er steeds een lid van de Raad van Bestuur er als een soort gastdocent bij was, juist om het belang van groepsresultaat van BMC kracht bij te zetten, werd dat ondernemerschap en het belang van professionalisering extra goed opgepikt."
Waarom de Baak?
"Wij hadden toentertijd 3 offertes liggen die allemaal op elkaar leken en allemaal goed waren. Het enige wat dan overblijft en wat dan een verschil maakt is de kwaliteit van de trainers. Bij de Baak hadden we veruit de beste ‘klik’. De praktische ‘hands-on’ mentaliteit van de trainer pas bij de aanpak van BMC. Wij staan erom bekend geen hoogdravend bureau te zijn maar juist goed te zijn in het omzetten van visie naar praktisch handelen. De deelnemers aan de opleiding moeten zich kunnen identificeren met wie voor de groep staat. Toen dat 1 keertje niet het geval bleek hebben we daar dan ook samen met de Baak een andere docent voor gezocht. Goed voorbeeld van de klantgerichtheid van de Baak dus.”
Voor- en nadelen
Hans Schonewille vertelt dat dit programma een variëteit van effecten opleverde. “De klanten herkennen dat ze een bredere kennis hebben en waarderen dit. Er zijn ook ongewenste of onvoorziene effecten, maar eigenlijk hou je daar van te voren ook al rekening mee. Sommigen verlaten het bedrijf om zelfstandig te worden, of gaan in dienst bij de klanten. Omdat we tijdens de recessie zelf minder opdrachten kregen was dat nog niet eens zo schadelijk voor ons en kwam het soms eigenlijk wel goed uit. Wat wel opvalt is dat klanten juist door die recessie alleen naar ons toekomen als er echt wat moet gebeuren, dus de opdrachten zijn complexer geworden. Daarmee sloot deze opleiding wel weer goed aan bij de realiteit.”
Heb je interesse in een maatwerk- of incompanytraject? Wil je in gesprek met één van onze experts over de ontwikkelingsmogelijkheden voor jouw organisatie? Neem voor meer informatie of advies vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs tel. 0343 55 63 69 of mail ons met je vraag: advies@debaak.nl.